Copyright © 2014 - 2019 by "Graafs Kazemattenmuseum"  ·  All Rights reserved
Contact:
Mars en Wythdijk
Grave
Postadres:
Graafs Kazematten Museum
p/a St.Elisabethstraat 10 A (De Hampoort)
5361 HK Grave
Wat vooraf ging

In 1936 worden de beide brugkazematten, Grave Noord en Grave Zuid, gebouwd in het kader van “beveiliging tegen strategische overvallingen”.  In elke kazemat wordt een anti-tankkanon geplaatst en een zware mitrailleur. Als aanvulling wordt aan beide zijden van de brug een vechtwagenhindernis geplaatst, de zgn. asperges. De kazematten zullen permanent bemand worden  daarvoor wordt een detachement Politietroepen in Grave gelegerd en wel  in de daarvoor gebouwde logiesbarak aan de Elftweg.

De dreiging uit het oosten neemt in de loop van maanden zo danig toe, dat ook een regering die heilig gelooft in de neutraliteitspolitiek er niet langer omheen kan en maatregelen moet nemen. Er worden troepen aan de grens gelegerd en daar zullen kazernes voor worden gebouwd. Grave is één van die plaatsen waar een nieuwe kazerne zal verrijzen.

Op 10 maart 1938 deelt burgemeester Ficq de gemeenteraad officieel mee dat Grave opnieuw  garnizoensstad zal worden. Op 7 juni 1938 wordt het eerste bestek aanbesteed. Hier kan het niet mee stoppen, in het najaar van 1938 wordt de Peel-Raamstelling in gedeeltes aanbesteed.
In de gemeentes Grave, Velp en Escharen  het bestek; "Bouwen gevechtsopstellingen tusschen Gagel en de Maas bij Grave."


In de vroege ochtend van de 10e mei wordt de Maasbrug na een lange aarzeling opgeblazen. Aan het einde van de dag verschijnen Duitse eenheden op de Gelderse oever en nemen de kazematten onder vuur. In de ochtend van 11 mei trekt het detachement zich terug op Den Dungen onder ’s-Hertogenbosch.