Copyright © 2014 - 2021 by "Graafs Kazemattenmuseum" · All Rights reserved
Contact:
Mars en Wythdijk
Grave
Postadres:
Graafs Kazematten Museum
p/a St.Elisabethstraat 10 A (De Hampoort)
5361 HK Grave
Hanford A. Files
Geboren op 17 november 1920, Wahkonsa Township, Webster County, Iowa.
Hij groeit op in het gezin met vader James R. Files, moeder Anna L. Files, broer Gordon L., zuster Mary N. en broer Roger B.
In 1942 studeert hij af aan de universiteit van Californië.
Hanford Files wordt voor actieve dienst ingeschreven op 23 september 1942.
De hele operatie “Shingle" in Italië, maakt hij mee.
Op 17 september landt hij, 1e Luitenant Files,
met de E-company in de omgeving Zaalheuvel/Lievendaal bij Velp.
Als “executive officer” leidt hij de hoofdmacht naar buurtschap
De Elft aan de Bosschebaan.
Daar wordt een wegblokkade ingericht om de te verwachtte
tegenaanval uit zuidelijke richting op te vangen.
In ’s-Hertogenbosch zijn de Duitsers bezig zich te organiseren en in het Kriegstagebuch van Oberst DeWald is te lezen dat hij om 14:20 Hauptmann Dachstein bevel geeft de weg Den Bosch-Nijmegen af te grendelen. Hij krijgt daarvoor de beschikking over een Sturmgeschütz met daarbij de opdracht een gemotoriseerde verkenning uit te voeren richting Grave.
Bij De Elft hebben de parachutisten mijnen op de weg gelegd en bazooka’s links en rechts van de weg opgesteld. Het is rond 18:00 uur als ze gebrom en geratel van een naderende tank horen, een Duitse? Of zijn het de Engelsen die ook van die kant verwacht worden. Het zwaar gecamoufleerde voertuig komt om de bocht en kiest de richting Grave, naar de brug.
Ongeveer 20 meter voor de mijnen stopt het, bazooka’s worden gericht, dan roept iemand: ”niet schieten het zijn de Engelsen!”. Maar dan vuurt het voertuig en enkele para’s die al opstonden om hun strijdmakkers te begroeten worden door rondvliegen scherven getroffen.
Luitenant Files wordt in de hals getroffen en sterft ter plekke. Nog eens 12 Amerikaanse soldaten raken gewond. Het Sturmgeschütz rijdt al schietend achteruit, bij de zijweg wordt gedraaid en hals over kop verdwijnt hij richting den Bosch, intussen beschoten door de bazooka’s, die staan echter op net te grote afstand.
Luitenant Files wordt op 21 september 1944 om half zes te Molenhoek (Overasselt) op de tijdelijke begraafplaat begraven, gewikkeld in een deken en een parachute. Vak A, rij 2, graf 24.
Zijn laatste rustplaats vindt Files op Amerikaanse begraafplaats te Margraten op 11 juni 1948. Vak K, rij 9, graf 20.