Copyright © 2014 - 2021 by "Graafs Kazemattenmuseum"  ·  All Rights reserved
Contact:
Mars en Wythdijk
Grave
Postadres:
Graafs Kazematten Museum
p/a St.Elisabethstraat 10 A (De Hampoort)
5361 HK Grave
William E. Sharp

De eerste bevrijder van de vesting Grave:

Luitenant Sharp zet als eerste parachutist voet in de oude vesting.
Op 17 september 1944 wordt Grave tijdens de operatie Market Garden bevrijdt door de parachutisten van het 504th Parachutisten Infanterie Regiment, behorende tot de 82e Airborne Divisie onder Generaal Gavin. Het 504th PIR had als eerste taak de brug bij Grave over de Maas, Bridge Eleven, onbeschadigd in handen te krijgen.

Luitenant Thompson slaagde erin na een vermetele actie, de Brabantse kant van deze brug te veroveren. De rest van de E-compagnie waartoe hij behoorde, trok naar de Elft om tussen de brug en de kazerne de doorgang te versperren, voor mogelijk te hulp komende Duitse troepen.

In het café ter plaatse vestigt Kapitein Van Poyck zijn hoofdkwartier. Parachutisten graven zich aan weerszijde van de weg in en verkennen de directe omgeving. Op de rijbaan worden landmijnen geplaatst en mitrailleurs worden op de weg gericht. Niet voor niets, een aantal motorrijders stormt op de hindernis af. Geen enkele bereikt de andere zijde.

Even nog ontstaat er verwarring als er een Duitse Stug III uit de richting ’s-Hertogenbosch de bocht omkomt. Hij wordt aangezien voor een Engelse tank en enkele mannen springen uit de dekking om het voertuig te begroeten. Helaas, de Duitse bemanning heeft de vergissing eerder in de gaten en lost een aantal schoten. Resultaat meerdere gewonden en 1 dode.

Het geschut wordt met bazooka granaten bestookt. De Duitsers rijden een stukje achteruit, draaien en haasten zich terug de bocht om.

Rond 22:30 wordt er lawaai gehoord uit de richting van de stad, het lijkt of er luidkeels gezongen wordt. Luitenant Sharp en Sergeant Coppola gaan met hun groep op verkenning. Vlak bij de eerste bebouwing wordt besloten dat alleen Sharp en Coppola verder gaan. De groep maakt met hun uitrusting, waaronder een bazooka, te veel lawaai.

Op de splitsing gaan ze rechtsaf. Ze zien Duitse voertuigen en Duitsers die documenten aan het verbranden zijn. De Duitsers vernielen hun eigen spullen dus worden ze daarbij niet gestoord. Sharp en Coppola vervolgen hun weg om vast te stellen dat de Duitsers bezig zijn weg te trekken. Ze keren terug.
De burgers zingen Tipperary en het Wilhelmus.


---

1Lt. William E. Sharp heeft de oorlog helaas niet overleefd.
Op 2 februari 1945 werd de oorlog hem fataal. Net over de Duitse grens nabij Frauenkron tijdens de aanval op de Siegfried linie overleed First Lieutenant William E Sharp aan zijn verwondingen.

De Luitenant ligt begraven op de Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle in België. Plot D, Rij 11, Graf 46.
Sharp heeft postuum de Bronze Star with Oak Leaf Cluster medaille ontvangen voor zijn acties op de bewuste 2de februari..